Coreea de Nord a lovit! Nimeni nu s-a așteptat la un asemenea atac

11778

Noi acuzații pentru Coreea de Nord, după ce Guvernul britanic a acuzat vineri Phenianul că este la originea atacului cibernetic mondial “Wannacry” din luna mai, care a afectat puternic inclusiv serviciul public de sănătate britanic (NHS), scrie evz.ro.
Virusul a afectat în total o treime din spitalele și clinicile din Anglia, precum și numeroase cabinete medicale din țară, determinând amânarea sau anularea a mii de programări și intervenții medicale.

Mai exact, urmare atacului cibernetic agențiile guvernamentale și multinaționalele au fost lovite de acest atac care le-a blocat utilizatorii, cerând drept răsplată pentru răscumpărarea lor efectuarea de plăti în Bitcoin.

Sistemele NHS din Marea Britanie au fost cele mai afectate deoarece mai mult de 20.000 de programari – inclusiv tratamente pentru cancer – au fost anulate. Ambulantele au fost forțate să se abată de la spitale, iar serviciul de sănătate a fost aproape distrus.

Coreea de Nord, principalul responsabil

“Considerăm că statul nord-coreean este implicat în acest atac mondial”, a declarat ministrul britanic al securității, Ben Wallace, la BBC Radio 4.Potrivit oficialului, acest atac ar fi putut fi motivat de dorința Phenianului, izolat la nivel mondial, de a accede la monedă străină.
“Coreea de Nord ar putea avea legătură și cu alte atacuri informatice care ar fi urmărit colectarea de valută”, a spus Wallace, citat de agerpres.ro.

Wannacry, cel mai mare atac informatic care a afectat NHS Anglia

La 12 mai, un atac informatic lansat printr-un virus supranumit ‘Wannacry’ a afectat sute de mii de calculatoare în întreaga lume, paralizând în special serviciile de sănătate britanice și uzine ale constructorului auto francez Renault. Autorii săi cereau o recompensă pentru a permite deblocarea calculatoarelor.
Coreea de Nord a fost principalul responsabil pentru atacul în cercurile de securitate informatică.

Conform unei anchete a National Audit Office atacul ar fi putut fi evitat dacă se luau măsuri pentru asigurarea “unei securități informatice de bază”.