TIMPUL NU EXISTĂ. Iată ce măsoară defapt ceasul

194

Einstein spunea că timpul nu este absolut.El depinde de viteză.

În anul 1905, Einstein elabora teoria Relativității restrânse, prin care demola ideea că timpul este o constantă universală. Prin consecință, trecutul, prezentul și viitorul nu sunt absolute.

Dacă aveți impresia că Pământul nu se mișcă, spunea Einstein, mutați-vă pe Soare și veți vedea mișcarea. Viteza Pământului este de 30 km/s. Nemulțumit de teoria sa, în anul 1915, lansează teoria generalizată care includea și gravitația la scară universală.

TIMPUL SE SCURGE SPRE VIITOR?

Mulți ani s-a considerat că timpul se scurge către viitor. Newton vorbea despre timpul absolut. Einstein considera timpul o componentă intrinsecă a Universului.

Ceasurile nu măsoară timpul. Nu vedem timpul, vedem un efect al lui asupra acelor de ceas. Acele de ceas nu sunt altceva decât variabile fizice. Realitatea este atemporală. Ceasul măsoară durata, viteza și ordinea numerică.

Cea mai mică unitate de durată și ordine numerică a schimbărilor materiale este timpul Planck, iar cel mai mare este anul lumină. Schimbările materiale nu au durată, ci numai ordine numerică.

În martie 1955, atunci când prietenul lui Einstein, Michele Besso, părăsea această lume, Einstein a scris o scrisoare familiei defunctului. Printre altele spunea, el a părăsit această lume ciudată în care trăim, cu puțin înaintea mea. Aceasta nu semnifică nimic. Oameni ca noi, care credem în fizică, știm diferența între trecut, prezent și viitor, nu ca o iluzie persistentă.

TIMPUL NU EXISTĂ

Nu putem atinge timpul, nu-l putem capta pentru că el nu există. Universul există fără timp. Noi, oamenii, percepem timpul linear, de la trecut la viitor. În realitate, avem incapabilitatea de a percepe două evenimente în același timp.