Vizitaţi parcul naţional Cheile Nerei-Beusnita, Ochiul Beiului şi Cascadele Beusnita!

149

Parcul Naţional Cheile Nerei-Beusnita este unul dintre cele mai frumoase locuri din România şi destinaţia perfectă dacă sunteţi în căutarea unor drumeţii situate în pustietate. Mai departe de Bucureşti decât multe alte itinerarii populare din Carpaţi, acest parc naţional foloseşte depărtarea sa în avantajul său, conservarea mai bună a biodiversităţii sale şi minuni naturale, inclusiv lacurile sale unice albastre şi cascade.

cheii

Situat în partea de sud a Munţilor Aninei, această zonă protejată acoperă 36,758 hectare din Caraş-Severin, singurul judeţ din România cu trei zone protejate: Cheile Nerei – Beusnita, Domogled – Valea Cernei şi Semenic – Cheile Caraşului.

Când vine vorba de speciile sale de plante şi animale, acest parc naţional este o prezenţă rară în lanţul carpatic. Spre deosebire de cele mai multe parcuri naţionale din România în care habitatele de mare altitudine şi păduri de conifere vaste oferă o mulţime de spaţiu pentru carnivore mari, cum ar fi ursul sau râsul, în Cheile Nerei – Beusnita, cele mai comune animale sunt amfibieni, păsări, lilieci, precum şi vipera.

VIpera

Temute de mulţi, speciile de viperă otrăvitoare din parc sunt protejate de lege şi inofensive, iar şansele unui atac sunt mici. Atâta timp cât sunteţi mai atenţi la traseu şi atâta timp cât evitaţi stânci şi roci însorite, va veţi feri de orice întâlnire nedorită.

Geomorfologia zonei a creat un peisaj fenomenal cu chei, dealuri, vai, peşteri, defilee, cascade şi lacuri rare. Acestea sunt toate atracţiile naturale importante ale acestui parc, unde mlaştini, zone umede, păduri şi stânci sunt habitatele predominante. Cele mai cunoscute dintre atracţiile sale naturale este lacul Ochiul Beiului şi lacul Dracului, cascadele Beusnita şi peste 20 de km lungime de Chei.

Cheile formate de râul Nera care se întind de la Sasca Română până la Sopotu Nou sunt unele dintre cele mai sălbatice din ţară. Cu toate că explorarea întregului traseu poate lua în jur de două zile, nu vei regreta niciodată timpul pierdut. O opţiune mai scurtă, dar chiar şi mai aventuroasă pentru a vedea Cheile este de a petrece o zi întreagă făcând caiac pe rău, dar acest lucru este posibil primăvara târziu sau la începutul verii.

lacul dracului

Orice aţi alege, fie că alegeţi drumeţia sau caiac-canoe, veţi vedea cei 12 metri de adâncime ai lacului Dracului, singurul lac din România format după prăbuşirea unui tavan de peşteră. Acest lac turcoaz este unul dintre cele două lacuri reprezentative din parc, dar şi cel mai dificil de ajuns la el.
Denumirea îi provine de la legendă că un diavol s-a înecat în adâncurile acestui lac.

ochiul beului2

Al doilea lac din parc, şi cea mai populară atracţie turistică este Ochiul Beiului, un lac cu apă verde-albăstruie încât pentru un moment ai să te simţi ca şi cum ai fi în altă lume. Doar cu trei metri adâncime, acest lac este la doar 30 de minute de Podu Beiului, şi este un punct de atracţie tot timpul anului. Alimentat de un izvor carstic, Ochiul Beiului nu îşi schimbă niciodată culoarea şi niciodată nu îngheaţă. Asemeni Lacului Dracului, Ochiul Beiului îşi are originea numelui dintr-o legendă locală, de dată aceasta o poveste de iubire care s-a sfârşit tragic.

vaioaga

Aproape de Ochiul Beiului, la mai puţin de jumătate de oră distanţă, vei ajunge la Cascadele Beusnita, o succesiune de cascade mici, care conduc către cea mai impresionantă dintre ele, înalta de 5 metri, acoperită de muşchi şi licheni. Cascadele Şuşară şi Văioaga sunt uşor accesibile de la Sasca Montană şi Ochiul Beiului în timp ce faimoasa cascadă Biger este mai departe, în Bozovici.

bigg

Parcul oferă numeroase trasee montane. Puteţi să traversaţi fie itinerariul complet al cheilor, de la Sopotu Nou la Sasca Română, care include şi Lacul Dracului şi tunelul de roci dintre Podul Bei şi Sasca Română. Sau poţi începe de la Sasca Română pe podul suspendat prin tunelul de roci înspre Podul Bei, ochiul Beiului şi cascadele Beusnita.