Vreți să aveți noroc și spor tot anul care va veni? Țineți cont de tradițiile lunii octombrie!

43

Țineți cont de tradițiile lunii octombrie, dar mai ales de ceea ce trebuie să faceți de sărbătoarea sfântului Dumitru, care este cinstit cu cinste și evlavie pe 26 octombrie.

Până la Sfântul Dumitru, pe 14 octombrie este Sfânta Cuvioasa Parascheva. În această zi se face îngroparea verii. Conform tradiției, se face o masă la biserică cu bucate multe și alese. Sunt multe persoane care postesc în acea zi, considerând-o Vinerea Mare, indiferent de ziua în care cade această sărbătoare, deoarece se spune că Sfânta Parascheva ar fi fost chinuită de păgâni într-o zi de vineri.

În ziua de 14 octombrie nu se mănâncă nuci sau alte poame care au formă de cruce, întrucât se spune că nu-ți va merge bine anul viitor.

Conform tradiției, dacă până în ziua de 14 octombrie nu plouă, atunci iarna va veni curând și cum va fi în această zi, așa va fi până la Sfântul Dumitru.

Nu vă tundeți și nu vă pieptănați părul în ziua Sfântului Dumitru!

Potrivit legendei, se spune că sfântul Dumitru desfrunzește pădurea și îi adună pe toți la focul lui Sâmedru. Pe vremuri în ziua de 26 octombrie se refăceau contractele de închiriere și nu de puține ori chiriașii se mutau, pentru că era și perioada în care se desfăceau învoielile.

Tot de ziua sfântului oamenii nu au voie să se tundă sau să de pieptene, pentru că strigoii îi vor necăji. Pentru că pe 26 octombrie toată lumea petrece la Sărbătoarea recoltei, se fac focuri mari și se rostogolesc roți din paie și fân, cărora li se dau foc. Aceste obiceiuri sunt aducătoare de bogăție și bunăstare în casă.

Tot în această sfântă zi femeile trebuie să dăruiască copiilor covrigi, mere și fructe uscate. La rândul lor, bărbații scot tăciunii din foc și-i aruncă spre livezi, pentru a avea recoltă bogată anul care vine.

Tradiția spune că dacă de sfântul Dumitru va fi înnorat, ploaie și vânt atunci vor fi zăpezi mari iarna. Dacă e doar frig, dar senin, iarna va fi ușoară.